Inzicht #7: Tijd is eindig – Wat tijd me leerde over balans en prioriteiten.
Geschreven op 24 februari 2025 door Office
Hoe weet je of je je tijd op de juiste dingen inzet?
In de beginjaren van mijn ondernemerschap voelde ik me eindelijk vrij. Geen vaste werkuren, geen baas die mijn ritme bepaalde – ik kon werken wanneer het mij uitkwam. Zelfs tijdens de zwemles van mijn kinderen zat ik met een glimlach te werken aan mijn bedrijf. Het voelde als een zegen, maar die vrijheid bleek al snel misleidend.
Hoe meer mijn bedrijf groeide, hoe voller mijn agenda werd. Klantprojecten, administratie, netwerken: alles leek urgent en belangrijk. Ik zag de uren wegvliegen, zowel doordeweeks als in het weekend. Steeds vaker zat ik achter mijn computer terwijl mijn gezin om mij heen leefde. En hoewel in het weekend werken soms prima is, werd het al snel een gewoonte. Waar waren de momenten dat ik spontaan naar een museum ging of rustig door de Hortus wandelde?
Dit besef bracht me bij een belangrijke waarheid: vrijheid is niet vanzelfsprekend, je moet het actief plannen. Ik begon mijn tijd anders in te delen. Prioriteiten stellen, taken uitbesteden en bewuste oplaadmomenten inplannen werden cruciaal. Ook leerde ik ruimte te maken voor reizen, zoals naar Amerika, Japan en Nieuw-Zeeland. Die reizen leken misschien contra-intuïtief – tijd weg van werk nemen – maar ze gaven me juist perspectief en nieuwe energie.
Toch is balans vinden geen eindbestemming. Het blijft een proces van continu bijstellen, omdat opdrachten, levensfases en factoren om je heen constant veranderen. Mijn tip: vraag jezelf niet af of je tijd kunt maken, maar hoe je dat gaat doen. Het draait om bewuste keuzes. Zoals Rebecca Seal in Solo zegt: pauzes nemen is net zo belangrijk als hard werken.
In de serie “Tien jaar: Tien inzichten van ondernemerschap” deel ik elke dinsdag de lessen die ik de afgelopen tien jaar heb geleerd. Wil je het vorige inzicht ook lezen? Lees hier inzicht #6! Inzicht #8 kun je hier vinden.
Hoe blijf jij scherp op je tijdsbesteding als ondernemer? Heb jij tips om jezelf te blijven verbeteren? Laat het me weten, ik ben heel benieuwd.
Romy Schneider – Maatwerk in begrijpelijke taal
Romy Schneider Vastgoedadvies voor Scholen is opgericht om besturen te helpen het beste te halen uit hun huisvesting. Met voor iedereen begrijpelijke stappenplannen help ik scholen en kinderopvangorganisaties om een gebouw te creëren dat helemaal past bij hun pedagogische visie.
Ik richt me hierbij voornamelijk op ambitieuze bestuurders die:
✔ Waarde hechten aan een excellent schoolgebouw of kinderopvanglocatie
✔ Willen moderniseren of nieuwbouw starten
✔ De middelen voor onderhoud efficiënt willen inzetten
✔ Op (energie)kosten willen besparen
✔ Duurzaamheid willen uitstralen
✔ Professionele begeleiding zoeken
Bij mij kun je rekenen op een onafhankelijke en loyale partner met ruime bouwkundige ervaring, architectonisch inzicht en kennis van vastgoedbeheer.
Als expert huisvesting ben ik verbonden aan het Waarborgfonds en Kenniscentrum Kinderopvang en ondersteun ik bij maatwerkopdrachten op het gebied van huisvesting en duurzaamheid. Vanaf het begin ben ik actief betrokken geweest bij de ontwikkeling van het Kwaliteitskader Huisvesting Kinderopvang. Daarnaast was ik vele jaren lid van een schoolbestuur in het primair onderwijs en zag ik op deze manier de vragen en uitdagingen waar schoolbesturen tegenaan lopen van heel dichtbij.