Inzicht #9: Balanceren tussen samenwerken en autonomie – Waarom de controle loslaten mij de grootste winst opleverde.
Geschreven op 10 maart 2025 door Office
Hoe vind je balans tussen controle houden en loslaten?
In het begin van mijn ondernemerschap voelde ik me als een kapitein op mijn eigen schip: verantwoordelijk voor elke koerswijziging en elk detail. Maar naarmate mijn opdrachtenportefeuille groeide, begon de lading steeds zwaarder te wegen. De wind in de zeilen veranderde in tegenwind en alles zelf doen bleek niet langer haalbaar.
Ik merkte dat een groot deel van mijn tijd op ging aan zaken die weinig te maken hadden met mijn kernactiviteiten: administratie, acquisitie, IT-beheer… Het werk stapelde zich op en begon mij te sturen in plaats van andersom.
De oplossing? Eenvoudig in theorie, maar voor mij allesbehalve vanzelfsprekend: loslaten en uitbesteden. Ik schakelde een virtuele assistente in die terugkerende taken, zoals facturatie en agendabeheer, overnam. Het effect was verbluffend. Ik kreeg meer tijd voor mijn klanten, mijn gezin én mijn eigen ontwikkeling. Ook samenwerken met vakcollega’s gaf mij nieuwe energie en maakte grotere projecten, zoals gebouwenscans van grotere omvang, mogelijk. Controle loslaten, leerde ik, is geen zwakte, maar juist een strategische keuze. Al blijft het een vaardigheid waarin ik mezelf moet blijven oefenen (wie mij kent, weet waar ik het over heb).
De coronacrisis gaf deze les extra verdieping. Plannen vervlogen en ik leerde te vertrouwen op mijn opgebouwde relaties en mijn flexibiliteit. Dat moment maakte duidelijk dat loslaten niet alleen nodig is, maar ook ruimte schept voor improvisatie en veerkracht.
Mijn volgende stap? Nog meer samenwerken met vakcollega’s en ondersteuning vinden om mijn aanbod voor scholen en kinderopvang verder te ontwikkelen.. En wie weet… misschien kan ik met de gewonnen tijd mijn gele koffertje dan ook wat vaker meenemen op niet-zakelijke uitstapjes! (lees ook: Inzicht #7, waarin ik het besef deelde dat tijd eindig is.) Controle loslaten blijft uitdagend, maar de winst – voor mij én mijn klanten – is het meer dan waard.
In de serie “Tien jaar: Tien inzichten van ondernemerschap” deel ik elke dinsdag de lessen die ik de afgelopen tien jaar heb geleerd. Wil je weten wat ik eerder heb gedeeld? Lees hier inzicht #8! En het tiende inzicht kun je hier vinden.
Wat is jouw ervaring met loslaten en samenwerken? Welke taken heb jij uitbesteed, en hoe heb je dat aangepakt?
Romy Schneider – Maatwerk in begrijpelijke taal
Romy Schneider Vastgoedadvies voor Scholen is opgericht om besturen te helpen het beste te halen uit hun huisvesting. Met voor iedereen begrijpelijke stappenplannen help ik scholen en kinderopvangorganisaties om een gebouw te creëren dat helemaal past bij hun pedagogische visie.
Ik richt me hierbij voornamelijk op ambitieuze bestuurders die:
✔ Waarde hechten aan een excellent schoolgebouw of kinderopvanglocatie
✔ Willen moderniseren of nieuwbouw starten
✔ De middelen voor onderhoud efficiënt willen inzetten
✔ Op (energie)kosten willen besparen
✔ Duurzaamheid willen uitstralen
✔ Professionele begeleiding zoeken
Bij mij kun je rekenen op een onafhankelijke en loyale partner met ruime bouwkundige ervaring, architectonisch inzicht en kennis van vastgoedbeheer.
Als expert huisvesting ben ik verbonden aan het Waarborgfonds en Kenniscentrum Kinderopvang en ondersteun ik bij maatwerkopdrachten op het gebied van huisvesting en duurzaamheid. Vanaf het begin ben ik actief betrokken geweest bij de ontwikkeling van het Kwaliteitskader Huisvesting Kinderopvang. Daarnaast was ik vele jaren lid van een schoolbestuur in het primair onderwijs en zag ik op deze manier de vragen en uitdagingen waar schoolbesturen tegenaan lopen van heel dichtbij.