hittegolf,tropisch,zomers,temperatuur,binnenklimaat,zomer,oververhitting,hitteprotocol,hete dagen

Tell me what’s hot!

Geschreven op 28 mei 2020 door Romy Schneider

Wanneer spreek je van een zomerse dag en wanneer is het tropisch buiten? Hebben we al met een hittegolf te maken en hoe vaak komt dat eigenlijk voor in Nederland? Als je met je medewerkers met  binnenklimaat aan de slag gaat is het handig als je een gezamenlijk vertrekpunt hebt. Zo begrijp je elkaar beter en voorkom je dat je beslissingen neemt op basis van: wie het hardst roept krijgt gelijk. Hieronder een korte samenvatting hoe het KNMI dit beoordeelt.

ZOMERSE DAG VERSUS TROPISCHE DAG

Een zomerse dag heeft een temperatuur van 25,0 graden of hoger. Mei telt in De Bilt gemiddeld (1981 tot 2010) drie zomerse dagen, juni vijf, juli negen, augustus zeven en september twee.
Een tropische dag is volgens de meteorologie een dag waarop de maximumtemperatuur 30,0 graden of hoger is. Gemiddeld zijn er 2 tot 5 tropische dagen per jaar. In hete zomers kan dat aanzienlijk meer zijn. Dit is ook afhankelijk of je aan de kust bent of in het zuidoosten van het land. De warme zomer van 2018 telde in De Bilt 8 tropische dagen en in Arcen 18 dagen.

HITTEGOLF

In Nederland is een hittegolf een opeenvolging van in De Bilt minimaal 5 zomerse dagen (maximumtemperatuur 25,0 °C of hoger), waarvan er minimaal drie tropische dagen (maximumtemperatuur 30,0 °C of hoger) zijn.

De langste hittegolf was in 1975 en duurde 18 dagen, waarvan 6 tropisch.

Afgelopen zomer hadden we in Nederland twee hittegolven van een kleine week, een in juli en een in augustus. De laatste begon pas op 23 augustus. Zo laat in het jaar was er nog nooit eerder een hittegolf. In ieder geval niet zolang het KNMI metingen doet.

HUH, MAAR ZEVEN DAGEN?

In totaal waren er in 2019 zeven dagen met temperaturen boven de 30 graden. Een verrassend laag getal, nietwaar? Als ik nu terugblik op vorige zomer waren er naar mijn beleving veel meer van die hete dagen. Zo zie je maar weer hoe het geheugen je kan bedriegen. Misschien komt dat ook wel door de hitte… 😉

Bron: KNMI

Wil je systematisch naar meer grip op het binnenklimaat? Lees het blog ‘Grip op het binnenklimaat’ met het stappenplan.

Romy Schneider – Maatwerk in begrijpelijke taal

Romy Schneider Vastgoedadvies voor Scholen is opgericht om besturen te helpen het beste te halen uit hun huisvesting. Met voor iedereen begrijpelijke stappenplannen help ik scholen en kinderopvangorganisaties om een gebouw te creëren dat helemaal past bij hun pedagogische visie.

Ik richt me hierbij voornamelijk op ambitieuze bestuurders die:

✔ Waarde hechten aan een excellent schoolgebouw of kinderopvanglocatie
✔ Willen moderniseren of nieuwbouw starten
✔ De middelen voor onderhoud efficiënt willen inzetten
✔ Op (energie)kosten willen besparen
✔ Duurzaamheid willen uitstralen
✔ Professionele begeleiding zoeken

Bij mij kun je rekenen op een onafhankelijke en loyale partner met ruime bouwkundige ervaring, architectonisch inzicht en kennis van vastgoedbeheer.
Als expert huisvesting ben ik verbonden aan het Waarborgfonds en Kenniscentrum Kinderopvang en ondersteun ik bij maatwerkopdrachten op het gebied van huisvesting en duurzaamheid. Vanaf het begin ben ik actief betrokken geweest bij de ontwikkeling van het Kwaliteitskader Huisvesting Kinderopvang. Daarnaast was ik vele jaren lid van een schoolbestuur in het primair onderwijs en zag ik op deze manier de vragen en uitdagingen waar schoolbesturen tegenaan lopen van heel dichtbij.

Tijd voor actie?

Neem vandaag nog contact op.

Contact

ir. Romy Schneider

Vastgoedadvies voor scholen

Nieuwste blogs

ROMY WORDT VERTROUWD DOOR