zonwering, opwarming, zomertemperatuur, binnenklimaat, hitte, groen

VOORKOMEN VAN OVERVERHITTING – DEEL 1

Geschreven op 26 juni 2020 door Romy Schneider

Door hoge buitentemperaturen in de zomermaanden juli en augustus gaat de aandacht steeds vaker uit naar het voorkomen van oververhitting. Het is begrijpelijk dat je hierop wilt anticiperen door een werkbaar binnenklimaat te realiseren voor zowel werknemers als kinderen.
Houd om te beginnen de vuistregel in het achterhoofd: warmte die het pand niet in komt, hoeft er ook naderhand niet uit! Om het pand koel te houden, pas je bij voorkeur eerst passieve koeling toe. Op welke manieren dat kan, staat hieronder beschreven.

Heb je hulp nodig bij het invullen of wil je meer informatie? Stuur mij een bericht, dan checken we het samen.

OPWARMING VOORKOMEN / PASSIEVE KOELING

Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan passieve koeling van het gebouw.  Denk aan:

Voorkomen van zoninstraling

  • Buitenzonwering; hiermee voorkom je opwarming door zoninstraling. Gebruik liever uitvalschermen dan verticale screens.
  • Jaloezie aan de binnenkant verergert het probleem omdat de straling alsnog naar binnen komt, vooral als deze ook nog eens zwart is. Dit is alleen lichtwering.
  • Grote bomen: deze bieden aan de ene kant schaduw en voorkomen daarmee zoninstraling. Bovendien zorgt het gebladerte voor verdamping van water. Verdamping kost energie, wat door bomen uit zonlicht en de lucht wordt gehaald, energie die anders omgezet zou worden in warmte.

Groen

  • Een groene dakbedekking beperkt de opwarming en zorgt in de zomer voor een aangenamer binnenklimaat omdat de aarde massa aan het dak toevoegt en de planten water verdampen.
  • Veel groen rond het gebouw: dit is verkoelend om dezelfde redenen als bomen en een groendak.

Ventileren in de koudere uurtjes

  • Zomernachtventilatie: hierbij wordt het gebouw in de zomermaanden tijdens de koudste uren van de nacht met buitenlucht geventileerd, waardoor je in de ochtend met een koelere binnentemperatuur start.
  • Zomernachtventilatieluiken: hetzelfde principe als zomernachtventilatie, maar dan met inbraakwerende ventilatieopeningen in de gevel die je ‘s nachts open kunt zetten.

Gebouwmassa

  • Veel gebouwmassa: gebouwmassa zit vooral bij oude gebouwen met een stenen gevel of in de betonnen vloeren en daken. [In nieuwe gebouwen is de constructie van de buitenschil over het algemeen heel licht. Je hebt goede isolatie voor de wintermaanden, maar in de zomer werkt dat juist averechts omdat de warmte die eenmaal binnen is er minder snel weer uit komt].
  • Vloerkoeling (toepasbaar bij vloerverwarming): in plaats van warm water laat je koud water door de slangen van het vloerverwarmingssysteem stromen. Door het temperatuurverschil koelt de ruimte iets af. Dit wordt over het algemeen bij systemen met koudeopslag in de grond, de zogenoemde WKO’s toegepast.

Kleurkeuze

  • Vermijd (mits je invloed op de keuze hebt) donkere kleuren op de gevel en het dak. In de zuidelijke landen doen ze het voor. Inmiddels zijn ook verschillende soorten witte dakbedekking op de markt die ook goed geschikt zijn voor renovatie. Hiermee verlaag je de oppervlakte temperatuur van het dak aanzienlijk wat tot minder opwarming leidt.

Wil je systematisch naar meer grip op het binnenklimaat? Lees het blog ‘Grip op het binnenklimaat’ met het stappenplan.

ALGEMENE TIPS, DO’S EN DONT’S

  • Doe de zonwering naar beneden voordat de zon om de hoek komt
  • Ventileer in de zomer ‘s nachts. Als je zomernachtventilatie toepast is het in de ochtend (bij opening) in het gebouw vaak koeler dan buiten. Je hebt dan een frisse start.
  • Spreek af dat je pas vanaf een binnentemperatuur van 25 graden actief gaat koelen.
  • Sluit alle ramen en deuren zodra je een actieve koeling aanzet.
  • Gebruik je een airco, zorg dan dat de gebruiker slechts een paar graden kan bijsturen. Zet de airco vooral niet te laag. Te grote temperatuurschommelingen zijn niet goed voor de gezondheid.
  • Zorg dat er niet per ongeluk tegelijk verwarmd en gekoeld kan worden. Een vaak voorkomend probleem: vloerverwarming en airco staan gelijktijdig aan.
  • Vermijd luchtbevochtigers in de ruimte. Te vochtige lucht kan gezondheidsproblemen veroorzaken, bijvoorbeeld door schimmels en snellere groei van huisstofmijt. In de zomer is de lucht vaak toch al vochtiger.

NIET TE VERGETEN: HET ONDERHOUD

  • Monteer en verwijder een airco unit niet zelf. Laat dit door een gecertificeerd bedrijf doen.
  • Klimaatsystemen vragen onderhoud. Laat de inspecties door een gecertificeerd bedrijf doen.

TIPS  VOOR DE ONTWERPFASE BIJ NIEUWBOUW

Ben je betrokken bij een nieuwbouwtraject, probeer dan op de volgende dingen te sturen: 

  • Luchttoevoer op de noordzijde van het gebouw heeft het voordeel dat het daar ook in de zomer enkele graden kouder is. Je hoeft de lucht minder te koelen.
  • Gebruik zonwering op alle zonbelaste gevels en daklichten: uitvalschermen of oversteken zijn effectiever dan verticale screens. De zonwering is van binnen elektrisch te bedienen. Idealiter gaat de zonwering afhankelijk van de zoninstraling automatisch omhoog/omlaag.
  • Ook de dakramen zijn voorzien van buitenzonwering/zonwerend glas.
  • Let op dat de te openen ramen en de zonwering tegelijkertijd te gebruiken zijn. Voorkom zwarte en donkere gevels.
  • Gebruik witte dakbedekking of sedumdaken: deze kunnen opwarming vertragen.
  • Let bij nieuwbouwprojecten waar actieve luchtkoeling of luchtverwarming toegepast wordt op een volledige fysieke scheiding van de toe- en afvoerstromen van de lucht. Voorkom ook systemen waarbij dezelfde lucht circuleert (recirculatiesystemen) of de toevoerlucht met de afgezogen lucht gemengd wordt (mengsystemen).

Heb je hulp nodig bij het invullen of wil je meer informatie? Stuur mij een bericht, dan checken we het samen.

Romy Schneider – Maatwerk in begrijpelijke taal

Romy Schneider Vastgoedadvies voor Scholen is opgericht om besturen te helpen het beste te halen uit hun huisvesting. Met voor iedereen begrijpelijke stappenplannen help ik scholen en kinderopvangorganisaties om een gebouw te creëren dat helemaal past bij hun pedagogische visie.

Ik richt me hierbij voornamelijk op ambitieuze bestuurders die:

✔ Waarde hechten aan een excellent schoolgebouw of kinderopvanglocatie
✔ Willen moderniseren of nieuwbouw starten
✔ De middelen voor onderhoud efficiënt willen inzetten
✔ Op (energie)kosten willen besparen
✔ Duurzaamheid willen uitstralen
✔ Professionele begeleiding zoeken

Bij mij kun je rekenen op een onafhankelijke en loyale partner met ruime bouwkundige ervaring, architectonisch inzicht en kennis van vastgoedbeheer.
Als expert huisvesting ben ik verbonden aan het Waarborgfonds en Kenniscentrum Kinderopvang en ondersteun ik bij maatwerkopdrachten op het gebied van huisvesting en duurzaamheid. Vanaf het begin ben ik actief betrokken geweest bij de ontwikkeling van het Kwaliteitskader Huisvesting Kinderopvang. Daarnaast was ik vele jaren lid van een schoolbestuur in het primair onderwijs en zag ik op deze manier de vragen en uitdagingen waar schoolbesturen tegenaan lopen van heel dichtbij.

Tijd voor actie?

Neem vandaag nog contact op.

Contact

ir. Romy Schneider

Vastgoedadvies voor scholen

Nieuwste blogs

ROMY WORDT VERTROUWD DOOR